Säkerhet på arbetsplatser är grundläggande för att skydda både arbetsgivare och anställda. En mindre uppmärksammad, men potentiellt farlig, faktor på arbetsplatser är förekomsten av radon. Det är arbetsgivarens ansvar att mäta och vid behov vidta åtgärder för att hantera radon på arbetsplatsen.
Radon är en osynlig, luktfri och färglös gas som kan utgöra en allvarlig hälsorisk om den förekommer i för höga halter. Långvarig exponering för höga radonhalter kan öka risken för lungcancer. Enligt Folkhälsomyndigheten är radon den näst största orsaken till lungcancer i Sverige, efter rökning, och det uppskattas orsaka cirka 500 fall av lungcancer varje år.
Den enda pålitliga metoden för att upptäcka radon är att genomföra mätningar. Radonmätningar på arbetsplatser bör utföras under minst två månader mellan den 1 oktober och den 30 april, under den så kallade eldningssäsongen. Om årsmedelvärdet av radonhalten under arbetstid överstiger den nationella referensnivån på 200 Bq/m³, är arbetsgivaren skyldig att vidta åtgärder för att minska radonhalten.
Arbetsgivare kan själva enkelt utföra radonmätningar på arbetsplatser genom att följa några steg:
- Beställ spårfilmdosor för långtidsmätningar från ett ackrediterat företag. Långtidsmätningar är den mest pålitliga metoden och ger ett årsmedelvärde.
- Följ Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning för radonmätning på arbetsplatser.
- Placera ut radonmätarna enligt instruktionerna.
- Mät under minst 60 dagar under eldningssäsongen (1 oktober till 30 april).
- Skicka tillbaka mätdosor och protokoll.
Om det finns risk för att arbetstagare exponeras för radon över det hygieniska gränsvärdet, måste arbetsgivaren vidta åtgärder och upprätta en handlingsplan enligt Arbetsmiljöverket. Åtgärderna ska genomföras i en viss ordning:
- Åtgärda källan till radon.
- Översyn av vistelsetid.
- Användning av personlig skyddsutrustning.
Om arbetsgivaren inte följer reglerna kan Arbetsmiljöverket kräva att riskbedömning, mätningar och åtgärder genomförs. Om åtgärderna inte lyckas sänka radonhalten under referensnivån, måste arbetsgivaren anmäla verksamheten till Strålsäkerhetsmyndigheten.
Att begränsa radonhalten på arbetsplatsen är en integrerad del av det lagstadgade arbetsmiljöarbetet. Arbetsgivare som inte följer reglerna riskerar förelägganden från Arbetsmiljöverket. Men det mest allvarliga är att de riskerar både sina egna och sina medarbetares hälsa, eftersom höga radonhalter ökar risken för lungcancer. Det är därför av största vikt att arbetsgivare agerar ansvarsfullt och förebyggande när det gäller radonmätning och åtgärder på arbetsplatser. Detta är inte bara nödvändigt för att följa lagen utan också för att skydda människors liv och hälsa.