Det råder delade meningar om vilket ursprung som lasagnen har. En del hävdar att den ursprungligen kom från antikens Grekland, medan andra säger att den såg dagens ljus i Kina. Därefter färdades lasagnen under 1300-talet till Neapel och senare upp till Bologna i Emilia-Romagna regionen i norra Italien någon gång under 1700-talet. På 1900-talet har rätten vandrat vidare till Sverige och ut i världen. Det enda som man är säker på är att ordet lasagne kommer från latin och det betyder en mycket speciell gryta som användes för att tillaga lasagnen i. I Italien kallar man den ursprungliga lasagnen för lasagne al forno vilket betyder en rätt som tillagas i en ugn.
Den traditionella lasagnen
Den ursprungliga lasagnen från Bologna bestod av tre viktiga ingredienser: lasagneplattor, en bolognesisk sås och en béchamelsås. Det är här den klassiska bolognese-såsen uppkom och den bestod i början av lever eller kycklingkött vilket senare ersattes av kalv- och griskött. Lasagnen tog väldigt långt tid att tillaga då man ville att köttsåsen skulle stå och koka i flera timmar innan man använde den i lasagnen.
Skillnader på lasagne i Italien
Lasagnen ser annorlunda ut i olika regioner av Italien och varje del av stövellandet har sin egen variant. Den klassiska varianten som de flesta känner till är Bolognas variant med lasagneplattor, ostsås gjord på parmesan och köttfärssås. Reser man till ön Sicilien och vill äta lasagne, blir man serverad en vegetarisk lasagne med zucchini, tomatsås och ricotta. På ön Sardinien däremot är det pecorinoost som står för den speciella touchen. I nordvästra Italien i Ligurien finns det också en vegetarisk variant där lasagnens viktigaste ingrediens är pestosås. Lasagnen i Neapel, som förmodligen är den typ av lasagne som är mest udda, fylls med ricottaost och serveras med en ragu bestående av köttbullar.
Svensk lasagne
Fryst lasagne introducerades av företaget Dafgård i svenska butiker runt 80-talet. Man ville i första hand locka till sig ungdomar för att de skulle påverka sina familjer att köpa maträtten. Därefter har populariteten ökat, precis som i resten av världen. I dag finns lasagne att köpa i alla matbutiker och besöker du en italiensk restaurang är lasagne ett självklart inslag på menyn.