På arbetsplatsen är det arbetsgivarens ansvar att säkerställa en trygg och hälsosam arbetsmiljö för alla anställda. En viktig del av detta ansvar är att känna till och hantera radonhalten på arbetsplatsen.
Mätning av radon på arbetsplatser är en tvåstegsprocess som börjar med en grundläggande orienterande mätning. Denna mätning är en långtidsmätning som utförs under minst 60 dagar mellan den 1 oktober och 30 april. Under mätperioden placeras spårfilmsdosor ut i de lokaler där personalen vistas. Efter mätperioden samlas dosorna in, skickas för analys, och resultaten är vanligtvis tillgängliga inom en vecka. Om den orienterande mätningen visar radonhalter över gränsvärdet på 200 Bq/m³, genomförs en uppföljande mätning efter åtgärd.
Radon är en osynlig och luktfri radioaktiv gas som bildas naturligt i marken när radium sönderfaller. Långvarig exponering för radon ökar risken för lungcancer, och i Sverige är radon den näst vanligaste orsaken till lungcancer, efter rökning. Folkhälsomyndigheten uppskattar att radon orsakar cirka 400-500 lungcancerfall varje år. Därför är det av yttersta vikt att övervaka och hantera radonhalterna, och den nationella referensnivån är satt till 200 Bq/m³ i bostäder och allmänna lokaler.
Om den uppföljande radonmätningen under arbetstid visar förhöjda radonvärden krävs en radonutredning, utförd av en radonkonsult, för att ringa in problemet och föreslå lämpliga åtgärder. Den vanligaste åtgärden vid förhöjda radonhalter är att förändra ventilationssystemet, vilket bidrar till att minska exponeringen.
En ny och förbättrad metodbeskrivning för mätning av radon på arbetsplatser infördes den 1 oktober 2021. Den nya metodbeskrivningen syftar till att förbättra precisionen och noggrannheten i radonmätningarna och ersätter den tidigare versionen från 2004.
Radonmätning på arbetsplatser är en nödvändig åtgärd för att säkerställa en säker arbetsmiljö och minska riskerna för lungcancer och andra hälsoproblem. Genom att följa den rekommenderade mätprocessen och vidta åtgärder vid behov kan arbetsgivare och anställda tillsammans skapa en hälsosam och säker arbetsplats.